Selecteer een pagina
Tenten

6 handige kampeertips voor beginners

Deze korte lijst met kampeertips is voor de beginnende kampeerder. Of je nou net als Bert Visscher bent overgehaald door je vrouw om te gaan kamperen of gek bent van het back to basic concept; met deze 6 handige kampeertips ben jij goed voorbereid voor je eerste camping avontuur!  

Tip 1. Neem een (elektrische) kachel mee

Ben je van plan om ook in het voor- of naseizoen te gaan kamperen? Vergeet dan niet om een kachel(tje) mee te nemen! ‘s Nachts en ‘s ochtends kan het behoorlijk afkoelen op de camping. Een kachel zorgt ervoor dat je er lekker warmpjes bijzit. 

Je kan kiezen uit drie soorten kachels: elektrische kachels, petroleum kachels of gaskachels. 

Een elektrische kachel is de goedkoopste en minst warme optie. Een elektrische kachel kan een kleine tent een stukje warmer maken. Let op: gaat de kachel uit, dan zal de warmte ook direct weg zijn. Elektrische kachels zijn verkrijgbaar van 400 tot 1500 Watt of een combinatie hiervan. 

Een petroleumkachel is een iets duurdere optie. Voordeel van een petroleumkachel is dat ze ruimtes kunnen verwarmen van 15 tot 75 m2. De warmte van een petroleumkachel is aangenaam, droog en blijft nog even hangen als je de kachel uitdoet. 

De derde optie is een gaskachel. Een gaskachel kan een ruime (voor)tent voorzien van warmte. Let er bij gaskachels wel op dat je voldoende ventileert! 

Tip  2. Zorg dat je de juiste campingstekker hebt

Vlak nadat je de tent of caravan op zijn plaats hebt, wil je kunnen genieten van een lekker kopje koffie of thee. Zorg er daarom voor dat je de juiste campingstekker meeneemt. Check daarom voor je vertrek welk stekkersysteem de camping gebruikt! Voor de meeste campings in Europa heb je een CEE stekker (ook wel Eurostekker genoemd) nodig.

In Zuid-Europese landen hebben de campings veelal een penaarde stopcontact. In sommige campings in het Verenigd Koninkrijk gebruiken ze een UK stopcontact (3 rechthoekige gaatjes) en in Zwitserland hebben ze de Zwitserse stopcontact (3 gaatjes).   

Tip 3. Bekijk hoeveel stroom jouw apparatuur verbruikt 

Check voordat je naar een camping gaat hoeveel ampère ze bieden. Stel jouw camping biedt 4 ampère, dan kan je (4 x 230 volt) 920 watt tegelijk gebruiken. Noteer daarom even hoeveel watt jouw apparaten verbruiken, om te voorkomen dat de stoppen doorslaan.

Hieronder een paar voorbeelden van het aantal watt per apparaat:

Senseo Original: 1.450 watt

Koffiezetapparaat 1L: 1.000 watt

Klein koffiezetapparaat: 600 tot 800 watt

Waterkoker 1,5L: 2.400 watt

Camping waterkoker: 150 tot 300 watt

iPhone oplader: 5 watt

Elektrisch kacheltje: 400 tot 1.500 watt  

Tip 4. Neem de juiste haringen mee

Voor elke grondsoort zijn er haringen te koop. Sta je in de duinen, gebruik dan houten tentharingen. Ga je kamperen op een eiland? Neem dan een setje stormharingen mee. Benieuwd welke haringen er nog meer zijn? Lees dan dit artikel van kampeermagazine.  

Tip 5. Bespaar niet op een luchtbed

Besparen op een luchtbed, zodat er geld over is voor een extra keer uit eten tijdens de vakantie is geen aanrader! Geloof me, als je 10 nachten slecht slaapt op een zacht of krakend luchtbed, dan is de lol er snel vanaf en staat de tent na de vakantie op marktplaats. Voor iets meer geld heb je een goed luchtbed dat (bijna) net zo lekker slaapt als die dikke boxspring die je thuis hebt staan.

Kies daarnaast voor gemak en koop een luchtbed met ingebouwde pomp; dan is je luchtbed binnen twee minuten opgepompt. 

Extra tip: heb je ook zo’n hekel aan een luchtbed die je om de dag moet bijpompen? Pomp het luchtbed de eerste dag van de vakantie 5 à 6 keer op en je zal merken dat je gedurende de vakantie een stuk minder hoeft bij te pompen. 

Tip 6. Neem een extra deken mee

In elk gezin heb je wel een koukleumer; iemand die in hartje zomer nog in zijn winterjas loopt. Zorg er daarom voor dat je een aantal extra slaapzakken meeneemt. Zit er bij jou in de buurt een campingwinkel? Ga er dan langs en voel hoe dik de slaapzak is. Dan kan je zelf bepalen of deze dik genoeg is voor jou en je gezin. Dit slaapzak van Decathlon is door Decathlon getest tot een temperatuur van 10°C. Tijdens onze laatste kampeertrip was het ‘s nachts 15°C en was het met dit slaapzak te koud. Heb je tips voor de redactie? Neem dan contact met ons op.   

Ook interessant

Apple Watch 6: alles over de nieuwste smartwatch

Apple Watch 6: alles over de nieuwste smartwatch

Hoewel er niets is veranderd aan het ontwerp van de nieuwe generatie smartwatches van Apple, is er genoeg nieuws te vinden onder de motorkap. Apple Watch Series 6: in het kort Wat is er nieuw aan de Apple Watch Series 6? 20% sneller dan het model van 2019. De meest...

Hoe kies ik een padel racket?

Hoe kies ik een padel racket?

Het vinden van een padel racket dat past bij jouw speelstijl is niet eenvoudig. Gelukkig zijn wij er om je te helpen! Bij het kiezen van een padel racket kan je kijken naar de volgende aspecten:   Je spelniveau De vorm van het racket Het gewicht van het racket Je...